Članki iz revije Šport

Kdo je Annika Sorenstam?

Švedinja je bila rojena v Stockholmu 9. oktobra 1970. Že kot mala deklica je bila talentirana za vrsto športov, kot so tenis, smučanje, nogomet … Pri 12 letih je začela igrati golf, v nasprotju s Tigerjem Woodsom, ki je palico začel vihteti že pri dveh. Že takoj se je videla njena nadarjenost. Od leta 1987 do 1992 je bila članica švedske reprezentance. Leta 1990 in 1992 je igrala na svetovnem amaterskem ekipnem prvenstvu in posamično postala tudi svetovna prvakinja. 1990 se je preselila na dvoletno fakulteto v Arizono, kjer so se ji na stežaj odprla vrata. Med študijem je zmagala kar sedemkrat in bila prva tujka, ki ji je to uspelo. 1991 je bila s Kelly Robbins na NCAA igralka leta, na državnem amaterskem prvenstvu leta 1992 je bila druga in članica ekipe All-American team in s tem dobila povabilo na profesionalni turnir OP ZDA, na katerem se je uvrstila na 63. mesto. 

Leta 1992 je prestopila med profesionalke, a ji ni šlo ravno po načrtu, zato je izgubila vstopnico za LPGA (ameriška turneja – angl. Ladies Professional Golfers Association). Preizkusila se je na LET (angl. Ladies European Tour), na katerem je bila leta 1993 novinka leta; poleg vseh dobrih uvrstitev je bila tudi štirikrat druga. V 28. poizkusu ji je le uspelo priti skozi kvalifikaci- jski turnir za LPGA. Že takoj, torej leta 1994, je bila novinka leta, ker je bila kar trikrat uvrščena med deseterico. Leto 1995 je bilo prelomno. Zmagala je kar na nekaj turnirjih evropske turneje, med drugim tudi Austra- lian Masters, in se s tem povzpela na vrh evropske lestvice. Zmagala je na OP ZDA, prejela nagrado Rolex – igralka leta in zmagovalka Vare Trophy (nagrada za najnižji povprečni rezultat v sezoni, z vsaj 70 odigranimi igrami). To so bili začetki, od tu naprej pa tekmicam ni bilo lahko, saj bi za njo lahko

rekli, za tiste, ki je ne poznate, da je Tiger Woods ženskega golfa. »Pogled za žogo ob udarcu, kot ga ima Annika, je nekaj, kar moram tudi jaz osvojiti, ker prepreči vrsto napak.« Tiger Woods Vsaka zgodba se enkrat konča. Annika je 13. maja 2008 oznanila, da bo konec leta končala tekmov- alno pot. V decembru je odigrala še zadnji profe- sionalni turnir, ki šteje za evropsko turnejo, in sicer Dubai Ladies Masters, na katerem je bila uvrščena na 7. mesto. 

Da, Annika ima še druge ambicije, predvsem v zasebnem življenju. 10. januarja 2009 se je poročila drugič, in sicer na igrišču Lake Nona blizu Orlanda z direktorjem njene osebne blagovne znamke AN- NIKA, Mikom Mcgeejem. Lake Nona je popolnoma zaprto zasebno igrišče, obdano z luksuznimi vilami, kjer domuje velika večina največjih golfskih zvezd in bogatašev. Med ta imena spadajo Ernie Els, Justin Rose, Ian Polter … Seveda sva tudi midva imela čast, da sva igrala to igrišče, ampak o tem kdaj drugič. Naša kraljica golfa nas ne bo popolnoma za- pustila. Res je, da pogreša normalno, vsakdanje in družinsko življenje, a to še ne pomeni, da bo zaključila kreativnost, ki jo je do sedaj uporabljala predvsem v igri golfa. Posvetila se bo svoji znamki za oblačila ANNIKA, saj pravi, da je polna idej ter se zelo veseli ustvarjanja in kreiranja. Annika se je s svojimi bogatimi izkušnjami preizkusila tudi kot arhitektka golfskih igrišč. Za zdaj je podpisana na sedmih igriščih in pravi, da si neskončno želi še naprej svoje izkušnje in filozofijo širiti na nova igrišča. Mi, golfisti, pa vedno komaj čakamo, da se preizkusimo na mojstrovini kakega pravega poznavalca golfa. Da ne pozabim, znanje bo posredovala tudi na svoji golfski akademiji, ki je locirana na igrišču, na katerem je odigrala tudi svoj poslovilni turnir, Ginn Reunion Resort – igrišče Toma Watsona. S kolegom sva imela to priložnost, da sva bila lahko prisotna na njenem poslovilnem turnirju z imenom ‘’Annikas Celebration’’ 3. februarja 2009. Na zelo mrzlo jutro, bilo je 8 stopinj Celzija, kar je za Florido dokaj neobičajno, so se v prisotnost le kakih 1000 gledalcev Lorena Ochoa, zadnjih nekaj let številka 1, torej Annikina naslednica, Natalie Gulbis, Paula Creamer in Annika še zadnjič skupaj pozabavale. Igrale so ekipno, in sicer Annika & Paula proti Ochoi & Natalie. Vzdušje je bilo čudovito, lahko bi rekli tudi žalostno, če smo se preveč poglabljali in razmišljali, da se Annika umika … S pogledom na Natalie smo pozabili na vse otožne misli, saj je ta lepotička ženskega golfa kljub mrazu igrala v precej kratkem krilu. Vse za lepoto. Rezultat tega turnirja ni bistven. Zmagali sta sicer Ochoa & Natalie, in to na zadnji 18. luknji, tako da je bil rezultat 8 : 7 o dobljenih luknjah. Pomembno je, da se je kraljica golfa zabavala in na zelo prijeten način končala svojo tekmovalno pot.